Wikileaks/Orbán kiszólásai!
Hillary Clinton levele Orbán Viktornak
Wikileaks-Orbán és emberei.
WikiLeaks: Orbán bevallotta, hazudott!
A 2012-es amerikai elnökválsztás
Interjú - Szerzs Szargszján örmény elnökkel
LMP
Bamakó rali 2014
Barroso-levél
Konföderációs kupa 2013
Dakar 2011-2012
Orbán terve!
Magyar vizilabda
Paralimpiai játékok 2012 augusztus 29-szeptember 9
Valuta Kalkulátor
Amit a médiatörvényröl tudni kell!
Meghalt Oszama bin Laden!
A 2014-es Magyar választások
Ki járt jobban?
Orbán megvédi a népét!
Wikileaks az igazi politikai bulvár!
Dakar 2013-2014
írd át
Olimpia 2012
2012-es Foci EB
A 2014-es brazíliai foci VB
Galéria 

WikiLeaks: Orbán bevallotta, hazudott

 

"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel.


A Wikileaks egy 2008-ból származó távirata szerint April H. Foley akkori amerikai nagykövet a párt megalapításának húsz éves évfordulóját ünneplő Fideszről azt írta, Orbán Viktornak sokkal fontosabb a rátermettség bizonyítása az ideológiánál. A Fidesz-vezért is idézi Foley: "Azt ígérjük a lakosságnak, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, míg a gazdasági szereplőknek, amit a Fidesz-kormánytól elvárnak". Orbán az amerikai nagykövetség "confidential" (bizalmas) besorolású távirata szerint azt is mondta, "Az egyetlen alapelv, hogy az intézkedéseink indokoltak, időszerűek és megfelelőek legyenek". A sürgöny szerint a párt populista retorikát alkalmaz, és főleg az állam gazdasági szerepét hangsúlyozza. Ugyanabban az évben Orbánnal kapcsolatban a nagykövetnő megjegyzi, sokan személyesen kötődnek személyéhez, s már nem a párt ideológiáját követik.

 Egy 2006 szeptemberi táviratban is hasonló megfogalmazást idéznek Orbántól. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott, Orbán hasonló kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt a távirat szerint. "Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy 'soha nem hazudtam a magyar embereknek', diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal biztatott, 'ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok' és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni" - olvasható a táviratban. A nagykövetség azt írta, emiatt sokan - az nincs kifejtve, hogy kik - kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után "megkövezhesse" Gyurcsányt.

Az nem derül ki egyértelműen, mikor történhetett a találkozó, de a szövegkörnyezet alapján a 2006-os parlamenti választás előtti kampányidőszakról van szó. Orbán 2006. szeptember 23-án az amerikai CNN-nek adott interjújában jelentette ki, hogy soha nem hazudott az embereknek. Ezzel Gyurcsány korábbi kijelentésére reagált, mely szerint valamennyi politikai párt hazudott már.

Egy 2009-es novemberi sürgönyben a Fidesz által kidolgozott gazdasági és politikai ütemtervről számolt be Jeffrey Levine, akkori amerikai nagykövet-helyettes. Levine szerint világosan látszik, hogy a Fidesz "magabiztos" volt áprilisi győzelmét illetően, s ez kitűnik a diplomáciai szerveknek küldött összegzéséből is. Martonyi Jánost idézve azt írta, a várhatóan leendő külügyminiszter kategorikusan tagadta, hogy Orbán Viktor módosítani kívánja az alkotmányt a jelenlegi miniszterelnöki struktúra elnöki rendszerré való átalakítása miatt. "Nem lesz király, szultán vagy egyéb más diktatórikus forma" - jelentette ki Martonyi az irat szerint. Levine kommentárjában megjegyzi, a Matolcsy György, leendő gazdasági miniszter által vázolt gazdasági terv nem vázolta a részleteket, s még a privát beszélgetésen sem beszélt erről a fideszes politikus. "A hallgatóság emiatt igencsak szkeptikusan fogadta a prezentációt. A Fidesznek be kell bizonyítania, hogy az "új irány" szlogen mögött tettek és szavak állnak" - fogalmazott az amerikai diplomata. Az Európai Parlamenti választásokat követően Levine azt írta, súlyos aggodalomra ad okot Orbán Viktor kisebbséggel kapcsolatos megjegyzései. Az amerikai nagykövet-helyettes megjegyezte, a Fideszt mind belföldről, mind a régióból kritizálták a párt kisebbségi politikája és a magyar etnikummal kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter az Orbán Viktort érintő dokumentumokkal kapcsolatban közleményében úgy reagált: "Az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni". Szijjártó Péter hozzátette, hogy "az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

A Nabucco projektről jelentve 2010 elején Eleni Tsakopoulos Kounalaki, amerikai nagykövetnő azt írta, várhatóan az áprilisi, parlamenti választásokat követően is folytatódik a Déli Áramlattal kapcsolatos magyar politika. Erős János, akkori MFB-elnök a dokumentum szerint kijelentette, hogy az orosz fél, bár Orbán Viktor Fidesz vezérrel is folytatott tárgyalásokat a témában, a megállapodást még a választások előtt alá kívánja írni. A Nabucco gázvezeték magyarországi lefektetésének megkezdése érdekében orosz-magyar vegyes vállalatot hozott létre a két kormány.

Kósa pályázott Orbán helyére:
Többen is bírálták Orbán Viktort a Fidesz vezetésében 2006-ban a választási kudarc után. A Wikileaks által közzétett, egyik bizalmas távirat szerint Stumpf István úgy vélte, Orbán Viktornak Brüsszelben lett volna a legjobb helye, mert több komoly hibát követett el - írta az atv.hu. Az amerikai nagykövetség által küldött sürgöny szerint a javaslattal többen egyetértettek a Fidesz prominensei körül, Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke pedig jelezte: átvenné a pártelnök helyét.www.receptek.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
http://www.receptek.sokoldal.hu/news http://www.receptek.sokoldal.hu/amerikai_valasztas